Schepijsmix

By timo,

  Filed under: Niet gecategoriseerd
  Comments: Reacties uitgeschakeld voor Schepijsmix

Wat is schepijsmix?

Schepijsmix, Wat is dat nou eigenlijk? Schepijsmix (ook wel ijsmix of ijsbasis genoemd) is een voorbereid mengsel van ingrediënten dat gebruikt wordt als basis voor het maken van schepijs. Schepijsmix is een essentieel ingrediënt  voor het ijsbereidingsproces en biedt een consistente basis waarop ijsmakers hun smaken, texturen en creatieve toevoegingen kunnen bouwen.

 

Samenstelling van schepijsmix?

Schepijsmix bestaat doorgaans uit de volgende hoofdingrediënten:

  • Melk en room:

Melk en room vormen de basis van schepijsmix. Ze dragen bij aan de romigheid en textuur van het ijs. Het vetgehalte van de melk en room kan variëren, afhankelijk van het gewenste eindproduct, variërend van licht tot extra romig ijs.

  • Suiker:

Suiker wordt toegevoegd aan de schepijsmix voor zoetheid en helpt bij het beheersen van de ijskristalvorming. De hoeveelheid suiker kan variëren afhankelijk van de smaakvoorkeuren.

  • Emulgatoren en stabilisatoren:

Deze ingrediënten worden vaak toegevoegd om de consistentie en structuur van het ijs te verbeteren. Ze voorkomen dat ijskristallen te groot worden, waardoor het ijs gladder en romiger wordt.

  • Aroma’s en smaakstoffen:

Om verschillende smaken te creëren, worden aroma’s en smaakstoffen toegevoegd aan de schepijsmix. Dit kunnen natuurlijke of kunstmatige ingrediënten zijn, zoals vanille, chocolade, fruitextracten en meer.

 

Van schepijsmix naar heerlijk schepijs?

Hoe maar je van Schepijsmix schepijs? Dat gebeurt op de volgende manier:

  1. Mixen: De schepijsmix wordt grondig gemengd om ervoor te zorgen dat alle ingrediënten gelijkmatig zijn verdeeld.
  2. pasteurisatie: In commerciële toepassingen wordt de mix vaak gepasteuriseerd om mogelijke ziekteverwekkers te doden en de houdbaarheid te verlengen.
  3. Koelen: De mix wordt afgekoeld tot een geschikte temperatuur voordat deze wordt overgebracht naar de ijsmachine.
  4. Bevriezen: De mix wordt in een ijsmachine gegoten, waar het wordt bevroren terwijl het constant wordt geroerd. Dit helpt bij het creëren van een luchtige, romige textuur.
  5. Toevoegingen: Eventuele toevoegingen, zoals stukjes fruit, noten of chocolade, worden toegevoegd tijdens het laatste stadium van het bevriezen.
  6. Opslag: Het afgewerkte ijs wordt meestal opgeslagen in vriezers bij zeer lage temperaturen om de kwaliteit te behouden.

Schepijsmix op smaak

Naast normale schepijsmix is er sinds kort ook schepijsmixen op smaak verkrijgbaar. Deze ijsmixen maken het voor iedereen mogelijk om heerlijk schepijs te maken. Aan de schepijsmix hoeft niks meer te worden toegevoegd en kan zo in de ijsmachine in. Eventueel kan er voor gekozen worden om nog stukjes oreo, aardbei of andere stukjes toe te voegen voor extra smaak.

Comments are closed for this post.